Obezite Cerrahisine Psikolojik Hazırlık
Obezite, dünya genelinde görülme sıklığı artan ve beraberinden bir çok rahatsızlığı getiren ciddi bir sağlık problemidir. Obezite konusunda sıkıntı yaşayan kişiler bu problemi çözüme kavuşturabilmek adına birden fazla diyet girişiminin yanı sıra ; akapuntur, zayıflatma çayları, ilaç- haplar ve aşırı egzersiz girişimleri olmuştur. Belirli bir süre olumlu sonuçlar olsa da daha sonrasında bu hastalarda hızlı bir şekilde kilo alımı gözlemlenmiştir.
Kişi obezite cerrahisi öncesinde detaylı check- up sürecinden geçerek ameliyata fizyolojik açıdan hazır olup olmadığı kontrol edilir daha sonraki süreçte zihinsel hazırlık da eklenir. Ameliyat öncesi diyetisyen ve psikolog görüşmesi zihinsel hazırlığın bir sürecidir . Ameliyatı düşünen kişi ameliyat öncesi ve sonrasına dair kaygılara sahip olabilir. Bunların netleştirilmesi, ameliyatla ilgili beklentilerin gözden geçirilmesi şayet gerçekdışı beklentiler varsa onları saptanması kişinin hayal kırıklığı yaşamaması açısından önemlidir. Ameliyat öncesinde psikolojik değerlendirmenin amacı; hastanın ameliyata uygun olup olmadığı belirlemek aynı zamanda ameliyat sonrasındaki süreç hakkında bilgilendirmektir. Bu görüşme psikoterapi değildir anamnez alma şeklinde tanımlayabiliriz. Obezite cerrahisi adayının yaşam öyküsü, psikiyatrik ve/veya psikolojik destek öyküsü, kilo alma-verme süreçleri, anormal yeme davranışları, geçmişteki kilo verme çabaları ve kilo almasına sebep olabilecek herhangi bir olay yaşayıp yaşamadığı ve ameliyattan beklentiler alınan bilgiler arasındadır.
Ameliyat sonrasında obezite cerrahisi adayına artık yeni bir hayat için adım attığı ve uzun vadede neler olacağı bilgisi aktarılır aynı zamanda hastanın yapması gerekenler hakkında detaylı bilgi verilir. Obezite cerrahisinin ‘’sihirli değnek’’ olmadığını zayıflamak için bir araç rolünde olduğunu unutmamalısınız.
Uzman Klinik Psikolog Ezgi Gülşen