» OBEZİTE TEDAVİSİ VE MİDE BALONU
Mide balonu obezite tedavisinde gittikçe daha yaygın olarak kullanılmaya başlamıştır. Bu yöntemde endoskopi aletiyle ağızdan mideye içi boş bir balon yerleştirilir. Ardından balon sıvı ile şişirilir. Midenin içine yerleştirilen balonun kapladığı alan sayesinde hastalarda gıdalar midenin kubbe kısmına temas ederek erken doyma ve tokluk hissi oluşturmaktadır. Ayrıca gıdalar daha geç mideyi terk edeceği için tokluk süresi de uzayacaktır. Ancak diğer girişimsel yöntemlerden önemli bir farkı balonun belli bir süre (6 ay – 1 yıl) sonra çıkarılmasıdır. Hastalar bu süre içinde yapılarına göre, fazla kilolarının % 10-20 arasında kilo verebilirler. Bu hastaların beslenme programına uymasına ve yapacakları spora da bağlıdır.
» Mide Balonu kimler için uygundur ?
Vücut Kitle İndeksi 27-32 kg/m2 arasında olan diyet ve egzersiz sonucunda kilo verememiş, geri almış ve şu anda diyetisyene uyum gösteremeyen olan 14-70 yaş arasındaki kişilerde veya toplam kilosunun %15-20’sini vermeyi hedefleyen kişilerde uygulanabilir. Süper ya da süper süper obezlerde ameliyat ve anestezi riskini azaltabilmek için ameliyat öncesi dönemde yardımcı hazırlık yöntemi olarak da kullanılmaktadır. Özellikle cerrahi girişimin risk taşıdığı hastalarda bu yöntem daha fazla tercih tercih edilmektedir.
» Mide Balonu kimler için uygun değildir ?
• Gastrit, mide ülseri
• Geçirilmiş mide cerrahisi
• Geniş hiatus hernisi (mide fıtığı)
• Gebelik ve emzirme
• Alkol bağımlılığı
• Kanama bozukluğu olan bireylerde veya antikoagulan-antiagregan kullanan kişilerde mide balonu uygulaması yapılmamalıdır.
» Mide Balonu Nasıl Uygulanır ?
Hastaların işlemden 8-12 saat önce aç kalmaları gerekir. İşlem ortalama 10-15 dakika sürer. Hastanın rahatsız olmaması için sedasyon uygulanır. Öncelikle endoskopi yapılarak yemek borusu, mide ve duodenum değerlendirilir. Sonra jelle kayganlaştırılan balon yumuşak bir şekilde yemek borusundan mideye doğru gönderilir ve endoskopi kontrolü altında balon mide içerisine yerleştirilir. Özel uzatma hattı kullanılarak balon mide içerisinde serumla veya hava ile şişirilir ve işlem tamamlanmış olur. İşlemden sonra hastalar birkaç saat gözlem altında tutulur ve bu sürenin sonunda taburcu edilirler. Hastaların hastanede kalmasına gerek yoktur. Fakat bundan sonraki aşamalarda hastaların doktoruyla, diyetisyeni ve psikologuyla sürekli olarak iletişimde olması son derece önemlidir.
» Elipse Allurion Yutulabilir Mide Balonu
Vücut Kitle İndeksi 27-32 kg/m2 arasında olan kişilere uygulanan yutulabilir mide balonu çeşididir. Elipse Allurion mide balonu uygulamasında endoskopi işlemi uygulanmadan, hastalara sedasyon anestezi verilmeden uygulanır. Ucundaki kapsül hastaya 1 şişe su yardımıyla beraber yutturularak işlem başlar. Daha sonrasında hastaya röntgen çekilerek kapsülün midesindeki görüntüsü kontrol edilip işlem devam eder. Hastaya yutturulan kapsülün ucundaki bağlantıyla beraber balonun özel sıvısıyla pompa yardımıyla şişirilir ve işlem sonlanır. 4 ay boyunca etkili olup 4 ayın sonunda kendiliğinden eriyerek vücuttan atılır. Hastalara işlem sonunda Elipse Allurion saati ve dijital tartısı hediye edilir. Hastalar analiz sonuçlarını kendileri de görecek olup her ölçüm kayıtlı kalıp firma ve hastayı takip eden diyetisyen tarafından gözlemlenir.
» MİDE BALONU UYGULAMASI SONRASINDA OLUŞABİLECEK RAHATSIZLIKLAR
• Önceden var olan reflü yakınmalarında artış
• Karnın üst bölümünde şişkinlik ve rahatsızlık hissi
• Basıya bağlı olarak mide ülseri gelişmesi
» Bulantı ve kusma
Mide balonu uygulaması sonrasında en sık görülen yakınmalar bulantı, kusma ve aralıklı gelen kramplardır. Bu yakınmalar genellikle 3-7 gün içerisinde azalarak geçer. Fakat kusma devam ederse doktor kontrolünde takip edilmesi hatta nadir de olsa balonu tolere edemeyen hastalarda balonun çıkarılması gerekebilir. Kullanılan balon ayarlanabilir slikon balon ise bu süreyi daha rahat geçirmek için balon bir miktar indirilebilir. Bu şikayetlerin gerilemesini sağlar.
Balon uygulamasında asıl sorunlu alan balon 6-12 ay sonra çıkarıldığında midedeki kısıtlılık ortadan kalktığı için yeniden kilo alma riskidir. Bunun için hasta balon takıldığı dönemden başlayarak yaşam şeklini değiştirmeye çalışmalı ve doktoru ile koordineli şekilde programa uymalıdır.
Sonuç olarak mideye yerleştirilen balon uygulaması, fazla kilolu hastalarda yan etkisi en az olan ve riskleri en düşük olan tedavi yollarından biridir.
Balon çıkarıldıktan sonra yaşam şeklini, beslenme alışkanlıklarını değiştiremeyen hastaların verdiği kiloların bir kısmını veya tamamını alma riskleri vardır.
İnsülin direnci çok yüksek kişilerde kilo verimi daha az olabilmektedir.
Haber, Duyuru, ve her türlü gelişmeden haberdar olmak için e-bülten aboneliğini yaptırınız