Bu ameliyata bağlı ölüm riski 10.000 de 1. Bu hastaların olacağı her ameliyattaki ölüm riski kadardır. Diğer ameliyatlardan daha fazla ölüm riski taşımaz. Ancak şunu unutmamak gerekir ki bu hastalar obez ve birçoğunda yandaş hastalıklar dediğimiz şeker-tansiyon- kalp rahatsızlıları ve uyku apnesi var. Bu hastalaıklar nedeniyle bu hastaların her ameliyatı normal kiloda olan hastalara göre daha risklidir. UNUTMAYALIM Kİ; hastalarımız zaten obezite ve beraberindeki hastalıkları yenmek için bu ameliyatı oluyorlar.
Ameliyat sonrası tekrar kilo alma riski %15-20. Özellikle takibe gelmeyen, beslenme programlarına uymayan, sporu hayatına sokamayan yani yaşam biçimini değiştiremeyen hastalar 1-2 yıl sonra tekrar kilo alma riski taşımaktadır.
Maalesef ölüm haberleri reytingi yüksek haberlerdir. Bu ameliyata bağlı ölüm haberleri de biraz da abartılarak basında yer almasının sebebi sizleri korkutmaktır. Ticari kaygılar nedeniyle de bu tarz haberlerin yapıldığı yine duyulmaktadır.
Ameliyatın yapıldığı hastane, yapan cerrah, kullanılan malzeme, hastanın kilosu ve beraberindeki yandaş hastalıkları fiyat belirlemede esas alınmaktadır. Oldukça yüksek teknolojik cihazların maliyetleri de çok değişkenlik göstermektedir.
Hastaneye gelmeden önceki gece 23.00’da 1mg deksametazon tb içen hastanın tüm tetkikleri (Kan tahlili - karın ultrasonografisi - endoskopi - ilgili hekim konsültasyonları ve uygun hastalara rapor) 1 günde hazır oluyor.
Endoskopi, sedasyon anestezi altında uyutularak yapılıyor. Ameliyatta keseceğimiz midede ülser, gastrit veya başka bir patoloji olup olmadığını kontrol etmek için yapılıyor. Eğer bunlar varsa öncesinde tedavi yapılıp önlem alınıyor.
Normal şartlarda 1 gece hastanede yattıktan sonra taburcu oluyorsunuz.
Belli kilodan sonra değil de kilo/boy oranına göre hesap ediliyor. Beden kitle indeksi hesaplaması: kilogram/boy (metre)2. Kabaca 160 cm boyunda 90 kilogram, 170 cm boyunda 102 kg olunması gerekiyor. Şeker hastalığı, insülin direnci ve yüksek kolesterol, yüksek tansiyon varsa 30 dan sonra, yoksa 35 üzeri hastalara ameliyat yapıyoruz.
Hayır takılmıyor
Erken dönemde kaçak, kanam ve pıhtı atması riskleri olabilir. Bu riskler diğer ameliyatlardakilerden farklı değildir. Görülme ihtimalleri çok düşüktür.
2. gün taburcu olan hastalarımız 1 hafta içinde işlerine dönebilirler. Daha erken dönen hastalarımız da mevcut.
Bu ameliyattan sonra ömür boyu kullanacağınız ilaç yok. Taburculuk esnasında 1 tane mide koruyucu (1 ay süre ile), ağrı kesici (ağrı olursa ) ve kan sulandırıcı iğne (10 gün) veriliyor.
Ameliyat öncesi gece kan sulandırıcı iğne yapılıyor, ameliyat esnasındsa ve sonrasında emboli önleyici çorap giydiriliyor, ameliyat esnasında pnömotik cihaz uygulanıyor. Ameliyat sonrası 3. Saat yürüyen hastalara ameliyat akşamı kan sulandırıcı iğne tekrar yapılıyor.
Teknolojik gelişmeler ile bu ameliyat çok daha güvenli ve hızlı olmuştur. Yaklaşık 1 saat civarında süren bu ameliyatlarda teknoloji en üst düzeyde kullanılmaktadır.
Ameliyat anında ve ameliyattan 1 gün sonra kaçak testi yapmaktayız.
Ameliyat sonrası hastaların şeker hastalığı %60-70 civarında kalıcı olarak son bulmaktadır.
Ameliyat sonrası hastaların yüksek tansiyon hastalığı %70-80 civarında kalıcı olarak son bulmaktadır.
Ameliyat sonrası hastaların uyku apnesi hastalığı %70-80 civarında kalıcı olarak son bulmaktadır. Hastalarımız daha az uyuyarak çok daha dinç uyanmaktadır ve günlük yaşam aktiviteleri çok artmaktadır.
Ameliyat sonrası 1. Ayda %10, 3. Ayda %20-25 kilo vermektedirler. 1ile 1.5 yıl içinde hedef kilomuza ulaşabilmekteyiz. Tabii hastaların verdiğimiz beslenme programına ve uygulayacakları spor aktivitelerine bağlı olarak da değişebilir.
Öncelikle çok daha az kalori vücuda giriyor. Diğer bir olay da yağ yakımınız hızlanıyor. Ghrelin hormonu ve beraberinde değişen metabolizmanızla kaslardan da yağ yakımı hızlanıyor. Daha çok uyuyarak metabolizma hızınız da artıyor. Günlük aktiviteleriniz artarak enerji harcamanız da artıyor. Bütün bu nedenlerle ameliyat olan hastalarımız çok daha hızlı, acıkmadan ve mutlu şekilde kilo vermekte.
Ameliyat sonrası takip oldukça önemlidir. Ameliyat sonrası demir, b12, b1, a vitamini, d vitamini folik asit, çinko, magnesyum gibi elementlerin eksikliği görülebilir. Ayrıca safra kesesinde %30 oranında taş oluşabilmektedir. Takiplerde bunlar kontrol edilmektedir. 10. gün, 1-3-6-12. Ay ve 2. Yıl takiplerimiz rutin yapılmaktadır.
Ameliyat sonrası diyetisyenimiz Ebru EKENEL eşliğinde 5 yıl boyunca ücretsiz takibiniz yapılacaktır. Bu sizin çok daha sağlıklı ve disiplin içinde kilo vermenizi sağlayacaktır. Aylık motivasyon destek bilgilendirme toplantılarımızla da bu süreci en rahat ve güzel şekilde geçireceksiniz.
Hayır ameliyat sonrası yasakladığımız yiyecek ve içecek yoktur. Beslenme programınız diyetisyenimiz Ebru EKENEL tarafında detaylı olarak anlatılmaktadır. Ameliyat sonrası 1 yıl gazlı içeceklerden ve alkolden uzak durmanızı öneririz.
Ameliyat sonrası hastalarımızda kusma çok çok nadir görülmektedir.
Tip 1 şeker hastalarına bu ameliyat yapılır mı? HAYIR. Maalesef Tip1 diyabetes mellitus hastalarına bu ameliyat yapılmıyor. şeker hastalığınızın süresi, boy ve kilonuz, kullandığınız ilaçlar yapacağımız ameliyat tekniğini belirlemektedir. Kaç tip şeker ameliyatı var? Hangi şeker ameliyat tekniği bana uygun? Kişilerin beden kitle indeksine göre uygulanabilecek teknikler mevcuttur. ileal interpozisyon transit bipartisyon minigastrik bypass sleeve gastrektomi + jejunoileal bypass Her tip 2 şeker hastasına bu ameliyat yapılır mı? HAYIR. Ameliyat öncesi yapılan testlerde uygun hastalara yapılabilir. Kanda c-peptit düzeyi ve diğer testlere bakarak hastaların bu ameliyattan fayda görüp göremeyeceğini belirliyoruz. Şeker ameliyatlarının temel mantığı nedir? Bu ameliyatlarda amacımız eğer hasta kilolu ise midesini hacim olarak küçültmek veya ameliyat sonrası genişlemenin önüne geçmek amacıyla mideye müdahale etmek ince bağırsak ile mide arasında bağlantı sağlayarak; ince bağırsağın son bölümü olan İLEUMun aktifleşmesini sağlamak; oradan salgılanan peptitler-hormonlar ile de pankreasta uyuyan β hücrelerini uyaraka isülin salınımını arttırmak ve hastalardaki insülin direncini kırmak. Bu şekilde kilolu hastalar kilo vererek, normal kilolu hastalar kilo vermeden PANKREASları aktif olmakta ve kişiler ŞEKER İLAÇLARINI-İNSÜLİNİ bırakmaktadır.
Haber, Duyuru, ve her türlü gelişmeden haberdar olmak için e-bülten aboneliğini yaptırınız